A PHP

E Blokk - Rendszergazda ismeretek, Sándor AntalTelepítés és konfigurálás II.


Az IIS konfigurálása

      Továbbiakban szükségünk lesz rá, hogy a szerverünk megfelelelő kiterjesztésű fájloknál (.htm, .html, .php) lefutassa a php parancs-értelemzőjét, azaz fusson a megírt php programunk.
      Az alábbiak szerint járjunk el: indítsuk el a Control Panel-t és lépjünk be az Administrative Tools-ba (Rendszerfelügyeleti eszközök), itt keressük meg a Default Web Site-ot (local computer/web sites) és egy jobbklikk után a felbukkanó popup menüből válasszuk ki a Properties-t (tulajdonságok). A megjelenő ablakban válasszuk ki a Home Directory fület, és pipáljuk ki a Directory Browsing-ot, ezzel lehetővé válik a böngésző számára, hogy a webszerverünk főkönyvtárát elérhesse és abban tallózhasson (azaz a c:\inetpub\wwwroot-ban).
      Ezek után nyomjuk meg a Configuration gombot, és a megjelenő listához adjunk hozzá egy új elemet, ahol az Extension-hoz (Kiterjesztés) írjuk be, hogy .php, az Executable (Futtatható) mezőbe pedig adjuk meg a PHP.EXE fájlt (a megfelelő elérési útvonallal együtt), majd írjuk mögé, hogy %d %d. Ezt a folyamatot a következő ábrán láthatjuk is.
      Ha mindezzel sikeresen végeztünk, készen vagyunk - számítógépünk készen áll, hogy PHP-t futtató webszerverként működjön.

A PHP és MySQL

      Bár a PHP rendelkezik beépített adatbáziskezelő motorral, felmerülhet mégis az igény, hogy egy komolyabb és általánosabb, SQL alapú adatbáziskezelőt hasznájunk. Erre remekül megfelel pédául a MySQL, aminek legangyobb előnye, hogy a PHP-hez hasonlóan ingyenes. (Letölthető például a www.mysql.com-ról)
     Installálása egyértelmű, Windows alatt semmiféle konfigurálást nem kell végezni, és telepítése után minden egyes rendszerindításnál el is indul automatikusan, egy közlekedési lámpa ikonnal jelezve a System Tray-en, hogy fut. Ha mégsem indulna el, akkor a winmysqladmin.exe futtatásával ez manuálisan is megtehető.

Tesztelés

     Ha mindennel végeztünk, és a fentiek szerint jártunk el mindenben, teszteljük le, hogy minden jól működik-e. Készítsünk egy teszt könyvtárat a c:\inetpub\wwwroot könyvtárba, és tegyünk bele egy index.php nevű fájlt, ami a következő sorokat tartalmazza:

     Ezek után ha elindítunk egy Internet Explorert, és a címsorba a következőket írjuk: localhost/teszt/index.php, akkor a következő sorokat kell kapnunk az oldalon: Ciao Ragazzi!, és semmi mást. Ha megnézzük az oldal forrását, akkor ott tiszta HTML kódot kell látnunk PHP nélkül, ebből látható, hogy az oldalt a webszerver és a PHP együtt generálta.

Előző oldal
 

Készítette: Bérczi Ádám, Meszlényi Balázs és Százados Tibor © 2003