A PHP

E Blokk - Rendszergazda ismeretek, Sándor AntalA PHP rövid története


       A PHP-t Rasmus Lerdorf agyalta ki valamikor 1994 oszén. Az első kiadatlan verziókat a saját honlapján használta, hogy figyelemmel kísérje, kik látogatják az oldalait. Az első mások által is használt verzió 1995 elején látott napvilágot és "Personal Home Page Tools" néven volt ismert. Egy nagyon egyszerű feldolgozó programból állt, ami csak néhány speciális makrót értett meg, valamint tartalmazott számos eszközt, amiket akkoriban gyakran használtak a honlapokon (számláló, vendégkönyv és hasonlók). A feldolgozó program újraírása után 1995 közepén a "PHP/FI 2. verzió" nevet kapta. A FI Rasmus egy másik szoftverébol került bele, amit HTML form információk feldolgozására készített. Ötvözte a "Personal Home Page Tools" programját a "Form Interpreter"-el és mSQL támogatást adott hozzá. Így született a PHP/FI. A program bámulatos ütemben fejlődött, és az emberek elkezdték kódokkal segíteni a fejlesztést.. Nehéz lenne pontos adatokat megadni, de a PHP/FI-t körülbelül 15.000 website-on használták 1996 végére világszerte. 1997 közepére ez a szám 50.000 fölé nőtt. 1997 közepe nagy változást jelentett a PHP fejlesztésében. Rasmus saját kis projectjéből egy sokkal jobban szervezett csapatmunka lett. A feldolgozó programot Zeev Suraski és Andi Gutmans teljesen újraírták, és ez alkotta a lelkét az új PHP3-nak. Sok kódot sikerült átvenni a PHP/FI-bol, másokat pedig teljesen újra kellett írni.
       Most a PHP3 számos üzleti termékkel együtt kerül forgalomba, úgymint a C2 StrongHold web szerver és a RedHat Linux. A NetCraft adatai szerint (lásd Netcraft Web Server Survey) egy óvatos becsléssel a PHP-t több mint 1.000.000 site-on használják szerte a világon! Talán ez a szám jobban érzékelhető, ha hozzáteszem, hogy ez több, mint amennyi site Netscape Enterprise szerveren fut az Interneten.
       Ezen leírás készítése idején éppen egy komoly fejlesztési munka folyik egy új PHP generáció kifejlesztésére, ami a Zend scripting engine-t használja magasabb teljesítmény eléréséhez, és az Apache-tól eltérő szervereken is képes lesz modulként futni.
 
 

Készítette: Bérczi Ádám, Meszlényi Balázs és Százados Tibor © 2003