A PHP

E Blokk - Rendszergazda ismeretek, Sándor AntalTelepítés és konfigurálás I.


Bevezető

      Mint már a bevezetőben is olvashattuk, a PHP nyelv szerver oldali programozási nyelv, ezért mindenléppen szükségünk lesz arra, hogy a számítógépünk szerverként is üzemeljen - hacsak nincs külön szerverünk, de ezt az esetet most nem taglaljuk.
       Célunk, hogy a Microsoft Information Services, vagy röviden csak IIS szervert telepítsük, amely a Windows 2000, illetve a Windows XP operációs rendszerek alapcsomagja. Természetesen Linux, illetve régebbi Windows verziók esetében is van lehetőségünk, hogy számítógépünk szerverként üzemeljen, ekkor egy Apache webszervert kell feltelepítenünk, ami ingyenes, és számos helyről letölthető.


Az IIS telepítése

      Az IIS telepítése nagyon egyszerű, mindössze egy Windows install CD-re lesz szükségünk hozzá. Indítsuk el a Control Panel-t (Vezérlőpult) és lépjünk be az Add/Remove Programs-ba (Programok hozzáadása/ eltávolítása) és kattintsunk rá az Add/Remove Windows Components (Windows összetevők hozzáadása/ eltávolítása) fülre. A megjelenő ablakban, pipáljuk ki az IIS checkbox-ot, és installáljuk. Ha ez már ki volt pipálva, akkor az Internet Information Services már fent volt a gépünkön.
      Dolgunk végeztével az Internet Explorer címosrába írjuk be, hogy localhost, ezzel ellenőrizhetjük, hogy él a szerverünk - különböző alapértelmezett oldalakat kell látnunk. Sikeres telepítés esetén a merevlemezen létrejön egy c:\inetpub\wwwroot könyvtár, ami egyben a szerverünk főkönyvtára.

A PHP telepítése

      Miután a szerverünk működőképes állapotba került, telepítenünk kell a PHP-t. Windows alatt a PHP telepítése egyértelmű, semmiféle konfigurálásra nincs szükség, csupán a célkönyvtárat kell megadnunk, ennek válasszuk például a c:\php-t. (de nyugodtan tehetjük a Program Files-ba is) Mivel a PHP ingyenes nyelv, szabadon letölthető, például a www.php.net-ről.
      Installálás után létrejön a php könyvtárában egy php.ini fájl, amely a nyelv konfigurálására szolgál, itt állíthatjuk be például, hogy mennyire részletesen adjon hibaüzeneteket a PHP a programozó számára, de ennek részletezését nem tárgyaljuk, mivel az alapbeállítások megfelelőek számunkra.

 
Következő oldal

Készítette: Bérczi Ádám, Meszlényi Balázs és Százados Tibor © 2003