B blokk, Távoktatás: Flash előadás
 


A Flash ma

       Jelen sorok írásakor a Flash már a hatodik generációnál tart. A legújabb változat az MX jelzést viseli. Kezelőfelülete sokkal átgondoltabb felépítésű, mint a korábbi változatoké, s nem utolsó sorban testreszabható. Használata könnyebben megtanulható, dolgozni pedig kész öröm vele. Az MX előtti verziók nagy hiányossága volt, hogy nem tudták kezelni a videó fájlformátumokat. Ezért ha valaki mozgóképet akart megjeleníteni, jobb híján képkockánként kellett egymás után illesztenie a mozgásfázisokat. Az új MX már importálja a legismertebb videofájlokat, az MPEG-et, a MOV-ot és az AVI-t. A program grafikai képességei is gyarapodtak, új lehetőség a háromdimenziós perspektivikus torzítás és a különféle burkológörbék használata.

       A Flash nagy előnyeként kell említeni, hogy gyakorlatilag böngészőfüggetlen, vagyis a különböző böngészőprogramok mindig ugyanúgy jelenítik meg a Flash animációt, így az mentes a natív HTML illetve DHTML oldalak közismert kompatibilitási gondjaitól.

       A Flash mozik készítésének alapjait könnyű elsajátítani, de ahhoz hogy valaki mesterévé váljon e programnak, sok időre és fáradtságra lesz szüksége. Most csupán azt a célt tűzzük ki magunk elé, hogy a Flash kezelését, filozófiáját megismerjük. A következőkben leírt gyakorlatok az első lépések megtételéhez nyújtanak segítséget. Az alapok elsajátítása után ki-ki a saját igényei szerint, önállóan bővítheti ismereteit.

Előző oldal
 
 


Bérczi Ádám, Meszlényi Balázs és Százados Tibor © 2003