B blokk, Távoktatás: Flash előadás
 

A Flash bemutatása

       A Flash tartalmas Web-oldalak kialakításához kínál új és izgalmas szolgáltatásokat.
A Flash mozik tömör, interaktív vektorgrafikák és animációk, amelyeket felhasználhatunk navigációs elemekhez, animált logókhoz, szinkronizált hangú animációkhoz, de akár teljes honlapok elkészítésére is. Letöltésük gyorsan megy végbe, még egy komolyabb, látványos weboldal is megvalósítható mindössze 200-300 Kbájtban.

A Flash története, a kezdetek

       A Flash története 1996-ban kezdődött. Egy kis cég, a FutureSplash fejlesztői olyan webes multimédia alkalmazást mutattak be, amellyel könnyen lehetett interaktív nyomógombokat készíteni, nagyítható-kicsinyíthető vektorgrafikát beépíteni az Internetes honlapokba. A weben szokásos pixelgrafikus képek minden egyes képpont adatait külön-külön tárolják, míg a vektorgrafikus leírás csupán azt mondja a megjelenítő programnak: rajzolj ide egy kört ekkora átmérővel és ilyen színnel. Ezáltal a körök, téglalapok és más grafikus idomok tárolásához sokkal kevesebb adat kell, ami gyorsítja a letöltést. További előny, hogy a vektorgrafikus képek alkalmazkodni tudnak a felhasználó képernyőjének méretéhez.

A technológiát a Macromedia felvásárolta és továbbfejlesztette. A Flash-ben megjelent a morfózis (Shape Morphing) képessége, így nem szükséges az animációk minden egyes fázisának megrajzolása, elegendő a kulcskockákat megadni, a köztes helyzeteket a program számítja ki. További újdonság volt az MP3 kódolású folyamatos hang, a felhasználó által módosítható szövegmezők elhelyezése a filmeken, és a továbbfejlesztett Flash műveletek, amelyekkel bonyolult játékokat, űrlapokat és kérdőíveket lehet készíteni. A Flash mozik programozását szolgálja az ActionScript. A Macromedia közzétette a Flash fájlok (.SWF) formátumát és ingyenesen letölthetővé tette a böngészőkbe beépülő lejátszó programot (plug-in), ezzel nagyot lendített a Flash elterjedésén.

 
Következő oldal
 


Bérczi Ádám, Meszlényi Balázs és Százados Tibor © 2003